Біологічні особливості та умови вирощування картоплі
Біологічні особливості картоплі тісним чином пов'язані з батьківщиною його походження. Ця овочева культура вимагає особливих умов для своєї агротехніки. Умови вирощування картоплі в суворій відповідності з рекомендаціями агрономів гарантують високі врожаї і тривале збереження всіх властивостей насіннєвим матеріалом.
Картопля належить до числа найважливіших сільськогосподарських культур. В світовому виробництві продукції рослинництва він займає одне з перших місць поряд з рисом, пшеницею та кукурудзою.
В даний час більшість великих господарств у багатьох регіонах Росії майже не вирощує картоплю з-за цілого ряду об'єктивних і суб'єктивних причин. Ми сподіваємося, що це явище тимчасове, так як картопля завжди затребуваний на нашому столі, і він необхідний для спиртової, крохмалопаточної, харчової та інших видів промисловості.
В останні роки з тих же причин виробництво картоплі все більше переміщується в приватний сектор, таким чином городники-городники стають основними його виробниками. Багато з них вже отримують непогані врожаї. Однак більшість використовує для посадки не тільки несортовой, але іноді і неякісний матеріал.
Деякі городники захоплюються іноземними сортами, але вони не завжди підходять до наших ґрунтово-кліматичних умов.
Вдало обраний сорт, при гарному догляді, повинен дати не тільки високий урожай, але і мати високі смакові якості і добре зберігається в зимовий період. Для отримання високих врожаїв велике значення має якість посадкових бульб і дотримання правильної агротехніки. Тому наш матеріал викладено у вигляді порад з агротехнічних прийомів обробітку картоплі, стосовно до умов індивідуального городництва. Ми хочемо познайомити картоплярів з новими сортами картоплі, як підготувати бульби до висадки, як отримати здоровий чистосортный матеріал для посадки на майбутній рік, як зберегти картоплю в зимових умовах.
Родина, походження та історія картоплі в Росії
Батьківщина картоплі в культурі - Південна Америка. Достовірна історія походження картоплі ботанікам не відома. Є припущення, що Петро I перший привіз з Голландії мішок «земляних яблук» і наказав графу Шереметеву подбати про їх поширення. Той забарився з виконанням царського наказу, бульби згнили і таким чином, граф на півстоліття залишив Росію без картоплі.
Тільки при Єлизаветі Петрівні «тартуфель» стали вирощувати в ботанічних садах і аптекарських городах. Спочатку декоративне блюдо подавали лише на придворних бенкетах.

У царювання Катерини II з благословення сенату медична колегія закупила за кордоном 465 пудів бульб для «розведення» в 15-ти губерніях. Так починається історія картоплі в Росії. Картопля завантажили в бочки і розвезли по містах і селах. Однак, як з'ясувалося, придатних до посадки бульб майже не виявилося, і «впровадження» культивування картоплі в Росії відтягнулося ще на 20 з гаком років. У 1797 році вийшла урядова заповідь: заохочувати селян в розведенні «земляних яблук», яким за старанність в цьому питанні прирізали смуги і давали додатково землю. Справа пішла, але звичайної культурою картоплю в Росії став лише в середині XIX століття.
Господарські та біологічні особливості картоплі
Картопля - культура різнобічного використання. Це виключно важливий продукт харчування людини. Його по праву називають другим хлібом.
Бульби картоплі, залежно від його призначення, містять до 25 % сухої речовини, в тому числі: крохмалю - 22 %, білків - 3 %, клітковини близько 1 %, жиру - 0,3 %, а також - зольні речовини, вітаміни С, В, РР і ін Особливо багаті вітамінами молоді бульби.
Значення картоплі в харчуванні людини переоцінити неможливо. Бульби картоплі - це комори корисних хімічних сполук в самому вдалому їх поєднанні. Поживна цінність білків картоплі, що містять рідкі амінокислоти, що на 20 % вище, ніж у білків пшениці. Картопля - це винятково важливий продукт як засіб проти цинги.
Картопля хороший корм в раціоні тварин. На корм використовуються бульби у сирому та запареному вигляді, а також засилосована бадилля.

Бульби картоплі - прекрасна сировина для виробництва багатьох видів цінної продукції. Вони служать сировиною для спиртової, крохмалопаточної, глюкозной, каучукової та інших галузей промисловості. Так, крохмаль, одержуваний з картоплі, є незамінним продуктом для харчової, текстильної і паперової галузей промисловості.
Велике значення в житті людини відіграє рання картопля як смачний і цінний поживний продукт. Він достигає на початку липня, тобто як раз в той час, коли особливо гостро відчувається недолік у свіжих овочах. Сказаним визначається досить велике значення даної культури.
Умови вирощування картоплі
Умови вирощування картоплі докладно описані в спеціальній літературі. Картопля - світлолюбна рослина. Його слід висаджувати на добре освітлених ділянках. Він погано переносить затінення чагарниками, деревами й будівлями.

Картопля досить вимоглива до вологи. Професор А.Г. Лорх (1948 рік) говорив, що урожай бульб картоплі у ранніх сортів визначається в першу чергу опадами червня, у середньостиглих сортів - опадами липня - серпня, а у пізніх сортів - опадами липня - серпня - вересня. У нечорноземної зоні при нерівномірному випаданні опадів рослини картоплі добре відгукуються на зрошення. Тому в разі настання посушливої погоди потрібно організувати полив. За сезон бажано проводити два-три поливу з розрахунку 500-800 м3 води на 1 га. Після кожного поливу рекомендується проводити розпушування міжрядь.
Повітряний режим ґрунту також має виключне значення у формуванні врожаю бульб. Коренева система картоплі в процесі дихання поглинає велику кількість кисню з ґрунтового повітря. Найбільш високу потребу в кисні відчуває коренева система в період відростання столонів і клубнеобразованія.
Великий урожай картоплі
Отримати великий урожай картоплі допоможуть своєчасні підживлення добривами. З основних елементів живлення картопля споживає найбільше калію, потім азоту і менше всього фосфору. При надлишковому азотному харчуванні спостерігається надмірне зростання бадилля, затримується утворення бульб і подовжується період вегетації. При недоліку фосфору порушується нормальний розвиток рослин. Недолік фосфору частіше спостерігається на кислих підзолистих суглинистих грунтах. Калій впливає на величину і якість урожаю картоплі, впливаючи на відтік асимілянтів з бадилля в бульби. Калій підвищує тургор клітин. При нестачі калію порушується відтік вуглеводів з листя, сповільнюється ріст і розвиток картоплі, а бульби надалі погано зберігаються.
Ефективність і технологія вирощування картоплі
Основна технологія вирощування картоплі передбачає створення максимально комфортних температурних умов. У картоплі велике вимога до температурі. Він погано реагує на температуру ґрунту нижче + 7 °C, і сильно пригнічується при температурі вище + 25 °C. Бульби картоплі зазвичай не виносять температуру мінус 2 °C, що пов'язано з високим (до 75 % і більше) вмістом у них води. Нормальне проростання бульб може відбуватися при температурі грунту + 8 °C, але оптимальною для проростання та росту вважається температура + 20 °C.
Ефективність вирощування картоплі багато в чому залежить від вдало обраного для даної місцевості сорту. Картоплярі часто на своїх ділянках висаджують кілька сортів. Висаджують їх окремо, спостерігають за ними, пестять їх. Однак якою б сорт вони не вибрали, і як би не був він гарний, через 5 років якість посадкового матеріалу погіршується, а часто відбувається банальне перемішування сортів. Тому слід час від часу проводити сортооновлення, оновлювати насіннєвий матеріал. В іншому випадку на картопляному ділянці буде строкатість: будуть рослини і з білими, і з синіми та іншими квітками.
Заслуговує на увагу і сортосмена, коли одні «відпрацьовані» сорти замінюються абсолютно новими, більш продуктивними сортами. Нами пропонуються наступні сорти, що заслуговують вашої уваги.