Антільський аґрус
Ботанічна назва: Антільський агрус або філантус кислий, (Phyllanthus acidus), вид тропічних дерев і чагарників, з роду Филлантусов сімейства Молочайних, або, за сучасною класифікацією, Филлантовых. Плодове і декоративне рослина.
Батьківщина антільська агрусу: Мадагаскар.
Освітлення: світлолюбний.
Грунт: будь-яка, переважно волога.
Полив: регулярний без перезволоження.
Максимальна висота дерева: 10 м.
Посадка: розмножується насінням.
Загальний опис та фото
Антільський аґрус - сильно розгалужене розкидисте дерево або кущ 2 - 10 м заввишки, росте в країнах з тропічним кліматом. Його великі складні листки мають вигляд втечі довжиною до 50 см з двома рядами (до 20 пар супротивно розташованих простих цілокрайого листя, ясно-зелених, овально-ланцевидной загостреної форми, розміром 4х8 див.
У період посухи дерево скидає ці пагони як окремі аркуші, після чого на стовбурі залишаються характерні щільні рубці.
Квітки рослини дрібні і непоказні, рожеві, з короткими квітконосами, зібрані по 4 шт. в висячі волотисті суцвіття завдовжки до 12 см, тісно притиснуті один до одного. Формуються на старій деревині гілок і стовбура або на молодих червоно-зелених пагонах поточного року.
Плоди - ребристі сплющені кістянки до 2,5 см у діаметрі, блідо-жовті з сріблястим відливом, з тонкою шкіркою і соковитою, злегка хрусткою м'якоттю.

В зрілому вигляді залишаються жорстким, що дозволяє збирати їх не з дерева, а з землі по мірі осипання. Всередині кожної ягоди знаходиться важко відокремлювана кісточка, що містить 6-8 дрібних насіння.
Культурне вирощування агрусу антільська
Плоди рослини дуже кислі, але ароматні, містять виключно багато вітаміну С. Вживаються в свіжому вигляді з додаванням цукру, використовуються для ароматизації напоїв, як добавка до страв як приправу.
Поширена в Латинській Америці (Бразилії, Колумбії), а також в країнах Південно-Східної Азії, Індії, Полінезії і Малайзії, на Філіппінах і в Африці. Відрізняється невибагливістю і посухостійкістю, але краще розвивається на вологих землях з регулярним поливом.
Плодоносить протягом цілого року, максимальний урожай формує в липні (для Північної півкулі) або в січні (для Південної півкулі). Розмножується в основному насінням, також живцями і щепленням.