Дерево і фрукт гірська папайя (Динне дерево)
Ботанічна назва: Папайя або Динне дерево (Carica papaya) - рід Каріка, сімейство Кариковые.
Батьківщина папайї: Центральна і Південна Америка.
Освітлення: світлолюбна.
Грунт: добре зволожена, з вмістом піску, перегною і торфу.
Полив: помірний.
Максимальна висота дерева: 10 м.
Середня тривалість життя: 20 років.
Посадка: насінням, живцями.
Опис папайї і її фото
Папайя - невисока, пальмообразное, струнке дерево, що досягає до 10 м у висоту. Стовбур зелений, не деревенеющий, тонкий, позбавлений гілок.

Крона розташована на самій верхівці. Складається з численних, великих, пальчатовидных листя, до 70 см в діаметрі, які тримаються на довгих товстих черешках.

Квітки формуються на верхній частині стовбура, в пазухах листків, непоказні, декоративної цінності не представляють. З часом перетворюються в великі плоди, масою до 8 кг, найбільші екземпляри досягають 9 кг.

Плоди за формою нагадують диню. Розташовуються великими гронами, оточуючими стовбур. Мають жовтий або янтарний відтінок. Їх довжина становить близько 30 см. Плодоношення починається через 10-12 місяців після посадки. З однієї особини знімають до 130 плодів на рік. Дозрівання плодів рівномірний. М'якоть папайї соковита, солодка, має приємний аромат, схожий на аромат дині. В порожнині плодів містяться чорні насіння. Вживається фрукт в свіжому і переробленому вигляді. Використовується в якості десертів, йде на приготування компотів, соків, мармеладу, желе, сиропів та інших виробів. Насіння використовуються для надання аромату стравам. Всі частини рослини містять молочний сік, нерідко викликає алергічну реакцію. Доросла папайя нагадує пальму.

На фото фрукта папайї добре простежується схожість з динею.
Поширення
У дикому вигляді росте в Азії і тропічній Америці. Вирощується в Індії, на Філіппінах, в Мексиці, Бразилії, на Гавайських островах, Ямайці та багатьох інших тропічних країнах. На півдні Росії є експериментальні насадження цієї рослини. Папайя є фруктовим деревом. У кожній країні, де вона культивується, виведені свої форми і сорти.
Дерево папайя теплолюбива, однак сильну спеку переносить погано. До грунтів не вимоглива. Може пошкоджуватися при сильних заморозках.
Фото папайї представлено нижче у фотогалереї.
Користь папайї
Фрукт папайя дуже корисний. М'якоть плодів багата вітамінами А, В,В2, В5, вітаміном D. Міститься в ній фруктоза, мінеральні речовини, глюкоза, фермент папаїн, який розщеплює жири, білки і вуглеводи, тим самим сприяє хорошій роботі травлення. Вітамінний склад дозволяє використовувати рослину в лікувальних цілях. Молочний сік незрілих плодів цієї рослини отруйний, але при повному їх дозріванні він стає водянистим і втрачає свої отруйні властивості.
Папайя добре засвоюється організмом і не дає алергічних реакцій, тому рекомендується в якості прикорму грудним дітям.
Як їдять папайю
Не дивлячись на те, що цей фрукт поширений у всіх країнах, не всі знають, як їдять папайю правильно. Вживають плоди в сирому вигляді, попередньо видаливши шкірочку і насіння, або запікають. Неспелую папайю тушкують, використовують для приготування салатів, соусів. Додають при гасінні овочів, готують з м'ясом, рибою, птицею. Запечена папайя набуває запах хліба, за що отримала назву «хлібне дерево». Використовуються плоди і в харчовій промисловості як розм'якчувач м'яса. Папаїн застосовується при виготовленні вин, лікерів, пива та сирів.
Транспортують ці екзотичні фрукти трохи недозрілими і твердуватими. Їх акуратно знімають з дерева і укладають в бамбукові корзини. Таким чином, папайя добре переносить транспортування і не пошкоджується.
Корисні властивості папайї
Корисні властивості папайї відомі дуже давно. Вживання в їжу цього фрукта сприяє нормалізації кислотності шлунка, поліпшення роботи печінки, відновлення життєвих сил і енергії після хвороби. Сік папайї застосовується для лікування остеохондрозу і профілактики розвитку онкологічних захворювань. Фрукт використовується зовнішньо при опіках, ранах, екземі.
У давнину жінки використовували незрілі плоди цієї рослини для оберігання від небажаної вагітності.
Плоди і листя містять алкалоїд карпаин, що володіє глистогінним дією. Медичні препарати, до складу яких входить екстракт цієї рослини, призначені для боротьби з вірусними інфекціями.
Властивості папайї дозволяють застосовувати її для лікування гастритів, виразок, запорів, колітів, а також для схуднення. У 100 г свіжої м'якоті міститься 39 кКал.
Плоди збирають тоді, коли вони стають жовтими. Недостиглі фрукти прибирають на зберігання в темні місця, де вони дозрівають протягом 3-4 днів.
Лікарське значення мають і молоде листя дерева. Їх використовують для лікування ран у ротовій порожнині. Для цього свіжі листя слід жувати.
З папайї виробляють косметичну продукцію. Великою цінністю володіє масло даного фрукта, яке містить велику кількість вітамінів, багате калієм і іншими мінералами. Це масло благотворно впливає на шкіру, живить і зволожує. Сік папайї рекомендується для усунення пігментних плям на шкірі. Досить протирати їм проблемні ділянки. Екстракт цієї рослини входить до складу засобів для догляду за волоссям.
Вирощування папайї
Папайя вважається однієї із самих невибагливих тропічних культур. У сприятливих умовах дерево буде дуже швидко зростати і розвиватися, а хороший урожай не змусить себе чекати.
Оптимальна температура для цієї культури 23-29°С Знижена температура уповільнює розвиток рослини, так само як і температура вище 30°С. При зниженій температурі погіршуються якості плодів, вони стають позбавленими смаку. Небажана і підвищена вологість грунту.
Коренева система дерева поверхнева, тому рослина вимоглива до вологості ґрунту. При тривалому застої води папайя може загинути. Надмірне перезволоження призводить до розвитку грибкових захворювань. Для їх запобігання потрібен дренаж і регулярне розпушування. Ділянки для посадки повинні бути безветренными і освітленими сонячним світлом.
Існує кілька способів розмноження папайї. Одним з найбільш поширених і простих є розмноження насінням. Висаджують насіння в добре зволожений грунтову суміш, що складається з дернової і перегнійної землі і піску. Для посадки підійдуть невеликі стаканчики або горщики. В кожну ємність садять по 2-3 насінини. Через деякий час залишають один самий великий і міцний росток. Сходи з'являються через 1-1 .5 місяці після посадки. Сіянці цієї культури ростуть дуже швидко, за мірою зростання їх пересаджують в контейнери більш великих розмірів. У сприятливих умовах цвітіння починається через 5-6 місяців.
При насіннєвому розмноженні можлива посадка насіння в розсадниках або теплицях з подальшою пересадкою на постійне місце. При посадці на постійне місце в кожну яму садять кілька саджанців. В наслідок слабкі або браковані екземпляри видаляються. Через 5-6 місяців верхівку відрізають, після чого у рослини з'являється 2-3 втечі. Прищипування сприяє кращій врожайності. Вирощування папайї таким способом дозволяє отримати перші плоди через рік.
Як виростити папайю або динне дерево
Виростити це екзотичне дерево можна з живців. Перед тим як виростити папайю, необхідно заготовити черешки однорічних і дворічних рослин. Живці просушуються протягом 2 днів, після чого висаджуються в горщики, наповнені піском. Пересадка живців проводиться в земляну суміш, що складається з піску, торфу, дерну і листового перегною. Всі компоненти беруться в рівних пропорціях. Підростаючі рослини пересаджують 2 рази в рік в більш глибоку ємність. В тісному горщику коріння припинять своє зростання і дерево загине. При такому способі вирощування папайя починає цвісти на 3 рік після посадки. Якщо пересадка виконується рідше, зростання дерева сповільнюється або припиняється. Оскільки поверхнева коренева система рослини для посадки підійдуть широкі, неглибокі ємності.
Оскільки особина є светолюбивой, в похмурі дні і зимовий період потрібно підсвічування люминисцентной лампою. Відстань між лампою і деревом повинно бути не менше 30 див.
Догляд за папайя полягає в регулярному поливі, обприскуванні, але в невеликих обсягах, так як при надлишку вологи коренева система загниває. Підживлення вносять кожні 2 тижні з весни по осінь. Для цього використовуються органічні і мінеральні добрива. Навесні ґрунт підживлюють аміачною селітрою, влітку суперфосфатом і нітроамофоски. Взимку підгодівлі припиняються. Формування і обрізка не проводяться.
Шкідники і хвороби
Найбільш небезпечними шкідниками культури є попелиця і павутинний кліщ. Для боротьби з ними використовуються інсектициди. В прохолодну погоду і при затяжних дощах на листках з'являється «борошниста роса», що виявляється у вигляді білого нальоту. Заражені листя обробляють розчином мідного купоросу. Динне дерево папайя нерідко піддається навалі павутинних кліщів. Для знищення шкідника рослину обприскують розчином актофита.
Гірська папайя
Гірська папайя є різновидом папайї звичайної. Зовні особини схожі, проте гірська папайя має більш рідкісне розгалуження і відрізняється невеликим зростанням. Більшість дерев виростають до 2 м у висоту.

Плоди цієї культури витягнуті, гладкокожистые, із загостреною верхівкою, довжиною 5-20 см, при дозріванні набувають жовті та оранжеві відтінки. М'якоть жовта, ароматна, на смак кисло-солодка, заповнена насінням.
Користь гірської папайї досить висока. В ній містяться вітаміни С, А, К, Е і велику кількість клітковини. Плоди використовуються у свіжому і переробленому вигляді.
Культивується в Південній Америці для прикраси садових ділянок та отримання фруктів. Зважаючи низької врожайності не отримала великого поширення. Врожайність одного дерева за сезон становить 60-100 штук плодів. У дорослих особин - до 200 штук. Гірська папайя є швидкопсувним фруктом, тому транспортується в інші країни за допомогою авіаперевезення.