Фрукт ілама
Ілама (Annona nodiversifolia) - невисоке плодове дерево до 7 м у висоту, представник роду Аннона, відноситься до сімейства Анноновые. Його батьківщина - тихоокеанське узбережжі Південно-Західної Мексики.
Рослина відрізняється широко розпростертими гілками і зморщеними, довгасто-еліптичними листям, довжиною до 15 див Молода листя червонуватого або мідного відтінку, пізніше стає зеленою. Квітки довгі, одиночні, бордові, з дрібними опушеними чашолистками. Плід має серцеподібну або округлу довгасту форму, важить близько 1 кг Його довжина становить до 14-16 див. Шкірка тверда, темно-зелене або пурпурне з сірим нальотом, всіяний трикутними зубцями. Деякі плоди можуть бути гладкими. М'якоть біла або рожева, волокниста, солодка, містить м'які, овальні коричневі насіння. В одному плоді їх налічується до 80 штук.
Врожайність иламы середня. В рік з одного дерева можна отримати до 10 штук плодів. В окремі роки деякі екземпляри приносили до 100 штук за сезон. Плодоношення настає в червні, триває близько 14 днів.
Виростання. У дикому вигляді зустрічається в Мексиці. Там же рослина культивується на присадибних ділянках.
Застосування
Плоди вживаються в свіжому вигляді, а також використовуються в кулінарії для приготування різноманітних страв, напоїв, коктейлів. Для посилення смаку в м'якоть додають цукор, лимонний сік або вершки.
Фрукт ілама відомий своїми корисними властивостями. У ньому міститься велика кількість вітаміну С, вітамінів групи В, мінеральних речовин. Його вживають для профілактики і лікування атеросклерозу, підтримки нормального рівня холестерину в організмі, при діабеті, анемії, порушення роботи травного тракту, цирозі печінки.
Зберігають плоди в холодильнику. Для того щоб фрукти цієї рослини добре перенесли транспортування і не пошкодилися, їх збирають і перевозять недозрілими.