Кокколоба ягодоносная
Ботанічна назва: Кокколоба ягодоносная або Морський виноград (Coccoloba uvifera). Невелике дерево роду Кокколоба, сімейства Гречані.
Батьківщина кокколобы ягодоносной: Південна Америка.
Освітлення: півтінь.
Грунт: піщана.
Полив: помірний.
Максимальна висота дерева: 17 м.
Середня тривалість життя: 60 років.
Посадка: насінням, живцями.
Опис кокколобы ягодоносной і її фото
Кокколоба - вічнозелене тропічне дерево, що досягає до 17 м у висоту. Окультурені особини досягають 2-8 м. Кора гладка, жовтувата. Листя великі, овальні або яйцеподібні, довжиною 12 см, шириною до 20 см, шкірясті, щільні, цілокраї, блискучі. Зверху темно-зелені, знизу світло-зелені. У молодих листя є червоні прожилки, у старих - кремові. Квітки дрібні, кремові, запашні, зібрані в кисті. В кінці цвітіння з кожної квітки формується плід.

Плоди кулясті, діаметром 2-3 см, з дерев'янистої шкіркою пурпурного відтінку, об'єднані в кисті, тому нагадують грона винограду. М'якоть солодка, з легким присмаком мускату. Усередині плоду міститься одне велике насіння. При дозріванні плоди опадають.

Вище представлено ще одне фото кокколобы.
Кокколоба ягодоносная росте в Центральній Америці, Мексиці, Південній Флориді, на Великих і Малих Антильських островах.
Ця рослина селиться на піщаних грунтах у прибережній смузі. Як і всі тропічні дерева, теплолюбива, витримує нетривалі зниження температури до 2°С. Температури нижче 0°С не переносить. Стійко до вітрів, добре росте в тіні і на засолених ґрунтах.

В домашніх умовах цей тропічний екзот виростити досить складно. При неналежному догляді дерево дуже повільно росте і погано розвивається. Виростити кокколобу ягодоносную можна в оранжереї або ботанічному саду. У кімнатних умовах культура не цвіте.
Застосування. Плоди морського винограду солодкі і ароматні, вживаються в свіжому вигляді, а також використовують для приготування варення, джему, желе, соків, компотів, вин, оцту. Сік плодів використовується для фарбування та дублення шкір. Екстракт цієї рослини входить до складу лікарських препаратів.
Оскільки дана культура терпима до засолениям, її висаджують уздовж узбереж для зміцнення пляжів і в декоративних цілях.
Кокколоба є гарним медоносом. Її деревина застосовується в якості палива.
Вирощування і догляд. Розмножують морський виноград насінням і живцями. Насіння висаджують свіжими. Склад грунту значення не має, оскільки кокколоба однаково добре росте і розвивається в будь-якому, навіть солоному грунті. Вирощують рослину на достатньо освітленому місці. Оптимальна температура для вирощування 24-26°С. Взимку температурний режим знижують до 15-18°С.
Полив повинен бути регулярним і рясним. У зимовий сезон кількість поливів скорочують. Раз у 3 тижні вносять підживлення, чергуючи мінеральні і органічні добрива.
Живцювання здійснюється з допомогою зелених живців при температурі 28-30°С.
Пересадка сіянців проводиться по мірі розвитку кореневої системи. Молоді особини вимагають щорічної пересадки, дорослі рослини пересаджують раз в 3 роки.
Як виглядає декоративне плодову рослину кокколоба ягодоносная, можна побачити на фото нижче.