Гриб серушка (подорожница)
Гриб серушка отримав свою назву завдяки характерною сірої забарвленням своєї верхньої поверхні капелюшка. Це пластинчатий гриб з центрическими колами металевого сірого кольору на капелюшку і блідого жовтого кольору платівками нижньої поверхні капелюшка. Гриб подорожница має щільну білу м'якоть і виділяє гіркий молочний сік білого кольору на зрізі. Колір молочного соку не змінюється під впливом кисню з навколишнього повітря. Капелюшок гриба серушка може виростати до десяти сантиметрів в діаметрі. По мірі зростання набуває воронкоподібну форму.
Ніжка гриба подорожница спочатку щільна світлого сірого кольору. По мірі зростання стає полою усередині і набуває більш насичений колір. У народі цей гриб має безліч назв. Серед них найбільш поширені такі, як путик, подорожница, подорешник.
Де росте гриб подорожница
Гриб подорожница або серушка може виростати в мішаних і листяних лісах. Улюблений ареал проживання - березові або осикові зарості, де є достатня кількість світла для прогрівання верхніх шарів грунту. Любить болотисті місця, прекрасно росте мостами після осінніх дощів. Активно зростає з початку липня і до кінця осені практично в усіх регіонах середньої смуги Російської Федерації.
Як використовується гриб подорешник
Гриб подорешник (або серушка) може використовуватися в їжу тільки в солоному вигляді. Після соління можна використовувати для приготування соусів і грибного порошку. Також може застосовуватися для приготування начинки для пирогів і пельменів. Але робити це можна тільки після повної засолювання грибів.
Перед тим як посолити гриб подорешник, слід попередньо вимочити його в декількох водах протягом трьох днів. Так усувається надмірна гіркоту. Гриб серушка відноситься до групи умовно-їстівних грибів. Це накладає певні обмеження у його використанні в їжу. Він не придатний для варіння і смаження. За стандартами віднесено до третьої категорії придатності та харчової цінності.