Агротехніка вирощування кабачка
Посадка кабачків
Для посадки кабачків вибирають сонячне, захищене від холодних вітрів місце, переважно на південно-західних та південних схилах. Чим вище освітленість, тим швидше настає плодоношення і вище урожай.
Попередниками під культуру можуть бути будь-які овочі, крім гарбузових. Після них рослини не рекомендується висаджувати протягом 3 років, що дозволить уникнути накопичення в ґрунті захворювань.
Кабачок добре розвивається на родючих, багатою перегноєм грунту з нейтральною реакцією. Ділянку з осені заправляють органікою, при необхідності вапнують. Якщо при осінній перекопуванні добрива не були внесені, навесні на 1 м2 додають 10-15 кг компосту, 50-60 г суперфосфату, трохи деревної золи.
Насіння починає проростати при +12-15°С, сходи не переносять заморозків, що визначає строки посадки кабачків. У відкритий грунт їх висаджують не раніше кінця травня, для подовження періоду споживання свіжих плодів посів виробляють кілька разів з інтервалом в 5-6 днів.
Щоб прискорити проростання насіння, їх попередньо замочують у розчині мінеральних добрив або стимулятора росту протягом доби, або пророщують до наклевиванія, або витримують протягом 5 годин у теплій (50°С) воді.
Рослини розміщують за схемою 70х50 см, не більше 3 шт. на 1 м2 . У кожну лунку при посадці кладуть по жмені перегною і золи, і по 3-4 насінини. Надалі в лунці залишають тільки один, самий розвинений примірник. Насіння заглиблюють на 5-7, на важких ґрунтах - на 3-5 див.

Для раннього споживання використовують вирощування кабачків в теплиці і під плівковим укриттям, а також посадку розсадою.
Посадка та вирощування розсади кабачків
Вирощування розсади кабачків дозволяє не тільки раніше отримати перші плоди, але й збільшити загальний урожай.
Для посадки використовують покупної грунт з високим вмістом гумусу і нейтральною реакцією, або готують грунтову суміш, зразковий склад якої - 50 % торфу, 20 % дернової землі, 20 % перегною, 10% тирси. При підвищеній кислотності додають крейду або золу.

Попередньо підготовлені насіння сіють в окремі ємності або торф'яні горщики за 1 шт. за 20-30 днів до передбачуваної висадки. Для вирощування в теплицях і під плівковими укриттями посадку розсади кабачків виробляють на початку квітня, для відкритого грунту - на початку травня.
До появи сходів температура повинна бути не нижче 20-22 °С, потім, щоб розсада не витягувалась, на 5-6 днів її знижують до 13-15 °С вночі та 15-18 °С вдень, після чого знову піднімають до 20-22 °С.

Підгодовують мінеральними добривами (5-7 г суперфосфату і 2-3 г сечовини на 1 л води) або розчином коров'яку, перший раз - через 10 днів після сходів, другий ще через тиждень. Якщо грунт досить заправлений поживними речовинами, достатньо однієї підживлення, за тиждень до висадки. У віці 30 днів розсаду переносять у теплиці під укриття - на початку травня, у відкритий грунт - в перших числах червня. Пересаджують з грудкою землі, щоб не пошкодити кореневу систему, і заглиблюють до сім'ядоль.
Догляд та агротехніка кабачка у відкритому ґрунті, теплицях та на балконі
Після появи сходів або посадки в грунт розсади кабачків вирощування і догляд за ними полягають у своєчасних поливах, прополки, розпушування і підгодівлі.
У фазі 4-5 листків стебло злегка підгортають, що сприяє розвитку додаткових бічних коренів. До змикання листя рослина потребує кількох прополки і розпушування.

Підгодовують двічі, під час цвітіння і на початку плодоношення, використовуючи розчин органічних або мінеральних: фосфорних, калійних, а в першу підгодівлю і азотних добрив. Кабачки не переносять добрива, що містять хлор.
У середній смузі Росії вирощування кабачків у відкритому грунті в промислових масштабах проводять без зрошення, але тривала відсутність води позначається на врожаї. На присадибних і дачних ділянках рослини поливають раз на тиждень теплою водою, що особливо необхідно відразу після висадки розсади, під час цвітіння і масового формування врожаю. Поливи і підживлення сприяють збільшенню розміру плодів і перешкоджають їх передчасного дозрівання. Поливи припиняють через 7-10 днів до остаточної прибирання.

При вирощуванні кабачків у теплицях, догляд за ними багато в чому схожий з агротехнікою відкритого грунту. Особливістю є необхідність частого провітрювання для підтримки вологості на рівні 60-70 % і температури +24 -26°С вдень і +14-15 °С вночі, інакше рослини можуть масово скинути зав'язі. При сильному розростанні кущів для поліпшення вентиляції видаляють частину листя в середині або нижній частині.
Для залучення комах-запилювачів кабачки можна обприскувати розчином цукру і борної кислоти. Цей прийом особливо актуальне для збільшення врожаю в парниках і теплицях.
При використанні компактних скоростиглих сортів, стійких до несприятливих умов, можливе вирощування кабачків на балконі або лоджії. Для цих цілей підходять ранні сорти Білоплідні, Якір, Ролик, гібрид Белогор, практично всі районовані сорти цукіні: Аеронавт, Зебра, Цуккеша. Всі вони компактні, щодо холодостійкі, переносять грунтову і повітряну посуху.

Рослини висаджують у горщики діаметром не менше 10 см або в ящики на відстані 50-70 см, насінням або розсадою за правилами, описаними вище.
Подальша агротехніка схожа з вирощуванням в теплиці або відкритому грунті.
При відсутності комах-запилювачів кабачки запилюють вручну, переносячи пилок з чоловічих квіток на приймочки жіночих. Після першого заморозка рослини видаляють, тару миють і дезінфікують.

Прибирання при всіх видах вирощування проводять 2 рази в тиждень, плоди зривають по досягненні ними розмірів 15-20 см. Запізнення із збиранням врожаю викликає перезрівання кабачків, із-за чого зменшується кількість нових зав'язей, і різко знижується загальний урожай.