Фізаліс мексиканський
Фізаліс - трав'яниста однорічна рослина з родини пасльонових. Батьківщиною фізалісу є - Центральна Америка (переважно Мексика і Гватемала). У нас в країні ця рослина займає невеликі площі, в основному його вирощують овочівники-любителі.
Більш поширеним вважається мексиканський фізаліс, меншою мірою - суничний.
Плоди мексиканського фізалісу містять 8-9 % сухих речовин, 3-4 % Цукрів, 0,2-0,3 % пектинових речовин, 20-30 мг% аскорбінової кислоти. У суничного фізалісу в плодах міститься 13-17 % сухих речовин, 8 - 10 % Цукрів, 30-50 мг% аскорбінової кислоти, є пектинові речовини, алкалоїди.
У мексиканського фізалісу стебло 50-70 см, сильно розгалужене, листя серцеподібне, квітки невеликі жовті, плід - багатонасінна ягода, укладена в разросшуюся у вигляді ліхтарика чашечку. Плоди зелені, жовті, фіолетові, округло-плоскі, масою 30-80 г, без аромату. У суничного фізалісу плоди дрібні 1-3 г, дуже солодкі, з приємним суничним ароматом.
Вирощування і догляд за физалисом
За своїми вимогами до умов вирощування мексиканський фізаліс близький до томату, але він менш теплолюбний і світлолюбний. Його вирощують у відкритому грунті в центральних і навіть північних районах.
Найбільш поширені сорти мексиканського фізалісу - Московський ранній, Грунтовий грибовський, Кондитерський. Останній сорт має більше пектинових речовин і рекомендується для приготування желеподібних кондитерських виробів (мармелад, варення).
Догляд та вирощування фізалісу аналогічно виробництву томату. Його вирощують через розсаду. Розсаду висаджують рядами з міжряддям 70 см, відстань між рослинами в ряду - 50-60 див. Пасинкування не застосовується, так як чим сильніше галузиться рослина, тим більше буде плодів. Дозрілі плоди легко обсипаються, тому збирати їх треба регулярно. У сухому приміщенні плоди зберігаються до двох місяців. З одного куща при сприятливих умовах можна отримати до 3-5 кг плодів.
Перед вживанням плоди фізалісу звільняють від чехлика і промивають у гарячій воді для видалення з поверхні клейких та воскоподібні речовини, що володіють неприємним запахом і гірких на смак. З мексиканського фізалісу роблять ікру і пюре, соуси і приправи, вінегрети і салати, цукати, джем і варення. Плоди суничного фізалісу можна вживати в зацукрованому вигляді (замість родзинок), в свіжому вигляді і в сушеному вигляді, а також з них можна варити джем і варення.