Заготівля моркви на зиму і кращі сорти моркви для тривалого зберігання
Більше трьох тисяч років морква прикрашає столи практично по всьому світу. Її цінують за ніжний смак і корисні якості. Одним страв вона надає колір, іншим аромат. А деякі без її додавання просто не приготуєш. Господині знають, що вона може знадобитися в будь-який день і місяць. Тому намагаються заготовити моркву на зиму.
У кожного свої способи. Хтось живе у власному будинку і використовує погріб, хто живе в квартирі і справляється іншими методами. Зберігання моркви не вимагає великих зусиль і витрат. Головні правила - не переморозить і не допустити утворення цвілі.
Зберігання моркви у погребі
Якщо є погреб, то овочі зберігають в ньому. Попередньо вимивши і просушивши. Якщо залишити вологу, то можливо проростання коренів.
Чисті і сухі коренеплоди загортають у поліетиленові пакети і щільно зав'язують. Проходити всередину повітря не повинен. Можна присипати пакети тирсою. Вони запобігають утворенню цвілі.
Щоб уникнути вологості, можна помістити коренеплоди в ящики з піском і зберігати в провітрюваному приміщенні. Пісок повинен бути чистим - озерним або річковим.
Деякі господарі воліють зберігати овочі в цибулинні або у моху.
Поширений спосіб, при якому коренеплоди умочують в сметаноподібну глину і сушаться на сонці.
Різні варіанти тривалого зберігання моркви в міських умовах
Якщо Ви плануєте тривалий зберігання моркви, але не маєте в своєму розпорядженні льоху - підійде звичайний холодильник. У цьому випадку чисті і сухі коренеплоди помістіть в пакет і приберіть.
Правила, як і у випадку з погребом. Уникайте попадання вологи в пакет.
Можна заготовити консерви. Рецептів існує величезна безліч. Якщо на консервацію немає часу, або це не вирішить Ваших проблем, скористайтесь морозильною камерою Вашого холодильника. Її слід помити, почистити і натерти на тертці. Помістити в пакет і прибрати в морозилку.
Найбільш підходящі сорти моркви для тривалого зберігання
Можна виділити такі сорти моркви для тривалого зберігання. Вони найбільш підходять для заготівлі на зиму.
Нантська 4. Вирощується повсюдно. Вживати коренеплоди в їжу можна вже через п'ятдесят днів з моменту появи сходів. Якщо створити всі умови, то урожай долежить до весни без будь - яких проблем.

Геранда. Оранжево-червоні коренеплоди довжиною 8-12 сантиметрів. Головний мінус цього сорту - груба м'якоть, яку не вживають в сирому вигляді. А плюс - те, що він прекрасно зберігається.

Грибовчанин 9608419. Гібрид, придатний для вживання у свіжому вигляді.

Торре - Пізній сорт з великими коренеплодами.

Кардинал. Пізній сорт з високим вмістом цукру і каротину.

Королева осені. Середньостиглий сорт з соковитою і ніжною м'якоттю.

Московська пізня-13. Перевершує інші за змістом каротину. Добре зберігається взимку.

Московська зимова. Один з кращих варіантів для зберігання.

Незрівнянна. Середньоранній сорт. Великі коренеплоди.

Форто. Середньоранній сорт. Придатний для виготовлення соків. Добре зберігається.
