Боби овочеві - однорічна рослина з сімейства бобових. На коренях всіх бобових є бульбочки з бактеріями, усваивающими атмосферний азот. За рахунок цього грунт збагачується азотними сполуками, так необхідними для рослин. Всі бобові є хорошими попередниками для інших культур.
Боби холодостійкі, скоростиглі, не вимагають особливого догляду, але потребують у вологому грунті. Сіють їх у ранні терміни, насіння проростає при температурі 3-8°С.
Горох - улюблені ласощі для дітей, та й дорослих теж. Особливо смачні молоді стручки. Це також рослина з сімейства бобових, подібне за своїми властивостями з фобами. У висоту горох досягає іноді 250 см, тому для рослин потрібна опора.
Кабачки і патисони - різновиди овочевий гарбуза, Все сімейство, включаючи огірки, так і називається-гарбузові.
Кабачки овочі, теплолюбні, не переносять заморозків, посухи досить стійкі, але для отримання хорошого врожаю потрібні регулярні поливи. Кабачки вимогливі до родючості ґрунту, тому під них треба вносити великі дози перегною, а то і зовсім садити на компостних купах. Висівають кабачки разом з огірками, коли мине небезпека заморозків, а щоб отримати урожай раніше вирощують у теплиці або парнику розсаду (зручніше в торфоперегнійних горщиках).
Поряд зі звичайними білими кабачками останнім часом у городників стали популярні кабачок-цукіні. Їх можна відрізнити за забарвленням - темно-зелені, смугасті, жовті - і по витягнутій формі. Виведені вітчизняні сорти цукіні - Цукеша, Аеронавт, Зебра. Цукіні добре зберігаються. В звичайних кімнатних умовах їх можна тримати до весни.
Капуста - найбільш поширена овочева культура. Крім звичної білокачанної городники вирощують червонокачанну, савойську, брюссельську, кольрабі, брокколі, цвітну і листову пекінську. Для перших дослідів більше всього підходить пекінська капуста. У продажу є насіння тільки Хибинской. Листова капуста - скоростигла, холодостійка і світлолюбна рослина. Вона віддає перевагу родючому, в міру зволоженому землю, не переносить надлишку вологи. Сіють її в 2-3 терміну. Перший раз, як тільки відтане грунт, потім - через 15 днів, а третій раз - в кінці липня - початку серпня. У їжу вживають листя і качани. Вони йдуть для салатів, супів, щей.
На капусту часто нападають хрестоцвіті блішки, здатні повністю знищити молоді рослини. Позбутися від них можна за допомогою золи, змішаної з тютюновим пилом, якій опудривают рослини.
Коріандр, або кінза, відоме багатьом рослина зі специфічним смаком. Для безперервного надходження зелені коріандр висівають багато разів, починаючи з ранньої весни. Насіння зашпаровують на глибину 1-2 див Посіви потрібно вчасно поливати, у сухому грунті рослини швидко переходять до стеблування і стають непридатними в їжу.
Цибуля так само, як і капуста, має безліч різновидів. Досить перерахувати найбільш поширені городні сорти цибулі, щоб скласти уявлення про їх різноманітті: цибуля ріпчаста, цибуля-шалот, порей, батун, слизун, шніт-цибуля, багатоярусний. До сімейства цибулевих відноситься і часник.
З усіх цих різновидів городникам-початківцям можна порекомендувати два багаторічних цибулі - батун і шніт-цибулю.
Цибуля-батун відрізняється від ріпчастої цибулі більш потужними трубчастими листям, які і використовуються в їжу. Справжніх цибулин він не утворює. На одному місці батун може рости 2-3 роки. Зелене листя цієї цибулі з'являються ранньою весною. Розмножується він насінням (посів в кінці квітня - початку травня і в липні - серпні) і діленням кущів. Шніт-цибуля має трубчасті шилоподібні листя, дрібні цибулини і досить декоративні рожево-фіолетові суцвіття, відрізняється високою морозостійкістю. Розмножують його так само, як і батун, але насіння висівають ще раніше - навесні або під зиму.
Морква - незамінний корнеплодный овоч з сімейства селерових. Є 19 сортів, з них найпоширеніші: Шантене - средиепоздний; Нантська, московська пізня, Вітамінна, НІЇОХ - середньостиглі; Консервна - ранньостиглий. Морква, як і інші коренеплоди (буряк, петрушка, пастернак, редис, редька), не переносить безпосереднього удобрення гноєм. При надлишкових дозах органіки утворюється багато бадилля, а коренеплоди виходять, навпаки, дрібними. Гній може негативно вплинути на смак і якість цих овочів. Якщо грунт удобрена гноєм, то коренеплоди на цій ділянці висаджують тільки на другий рік. Сіють моркву рано навесні. Оскільки насіння у неї дрібні, то зручніше перемішувати їх з сухим піском приблизно в рівних кількостях. Сходи необхідно проріджувати. Між рядками моркви добре висаджувати цибулю або часник, які відлякують морквяну муху, а моркву, в свою чергу, - цибульну.
Огірки - без них город, не город. Культура ця, як і всі гарбузові, - теплолюбна, тому у відкритому грунті огірки в середній смузі висівають в кінці травня - початку червня. Ранні посіви можливі тільки під плівку. Огірки люблять тепло, вологу, в тому числі підвищену вологість повітря, а під плівкою чи в теплиці якраз і можливі такі умови. Існує безліч сортів огірків, так що городники часто губляться при їх виборі. З ранньостиглих це Муромський, Вязніковський, Алтайський ранній, Витончений, Неросимый, Заклик, Сигнал, Ювілей; з середньостиглих - Ніжинка, Воронезький, Ніжинський, Діл-жик; пізньостиглі - Донецький засолювальний, Донський, Переможець. З тепличних сортів і гібридів бувають у продажу ТСХЛ-1, Травневий, Квітневий, Зозуля, Кристал, Марфинський, Манул, Кукарача, Стелла. Насіння огірків перед посівом замочують. Сходи часто поливають, але тільки не холодною водою і краще ближче до вечора, після 16 годин. Добре реагують огірки на підживлення (через кожні 2 тижні) рідким коров'яком (на 10 л води 0,5 л коров'яку) або курячим послідом у тій же пропорції. Коли батоги досягнутий 1-1 .2 м, верхівку прищипують.
Редис - один з найпоширеніших овочів. Це найбільш скоростигла культура. Вирощують редис повсюдно, але не у всіх городників доходить справа до врожаю. Найчастіше рослини йдуть у стрілку, цвітуть, а коренеплодів не утворюють. Справа в тому, що редис - рослина короткого дня. Висівати його потрібно або ранньою весною, або в кінці літа (серпень), коли дні не такі довгі, як влітку. Крім того, не можна користуватися дрібними і старими насінням, загущати посіви, допускати пересихання грунту.
Томати, або, як ми часто говоримо, помідори - культура для досвідчених городників, але і новачки в перші ж роки можуть спробувати виростити 2-3 куща. Помідори - теплолюбні рослини. Навіть у середній смузі їх краще вирощувати в теплиці або під плівкою і тільки розсадним способом, оскільки у них довгий період вегетації. Поки на ділянці немає теплиці, можна зробити так. Роз'єднати подвійну поліетиленову плівку і поставити її на грядці у вигляді куреня. Увагу огіркам і помідорам не місце під одним дахом! Якщо огірки люблять підвищену вологість, то помідори, навпаки, страждають від неї. Тепличку з томатами потрібно постійно провітрювати. Догляд за рослинами полягає в поливах, розпушуванні, підживленні, пасинкуванні - видалення бічних пагонів.
Салат - один з найбільш необхідних овочів. Рослина світлолюбна холодостійка. Висівати його можна вже при температурі 1-2°С. Щоб постійно була свіжа зелень, посіви повторюють багаторазово через кожні 15-20 днів аж до серпня. Головне при догляді - не загущати посіви.
Кріп - без нього ніяк не можна. Рослина це настільки просте, що про особливості його і сказати нічого. Хіба що насіння сходить довго, тому перед посівом їх краще замочити, а потім трохи підсушити. Догляд - прополка і поливи в сухий час. Висівають кріп рано навесні, під зиму і протягом усього літа.
Для початку цих городніх культур достатньо. А тепер перейдемо до саду. Закладка його порівняно з городом справа відповідальна. Це і зрозуміло: місце під посадки треба вибрати з таким розрахунком, щоб у майбутньому не довелося його міняти, у всякому разі, якщо і змінювати, то нечасто. Тут також діє принцип при виборі культур - чим менше, тим краще.
Дуже важко зупинити себе, щоб не накупити безліч саджанців, а потім розіпхати їх як попало по ділянці, але зупинитися просто необхідно. Планом ви передбачили місця посадок основних культур, тепер треба вирішити питання з сортами.
На ділянці в 6 соток яблунь потрібно мати не більше 3-4 штук. Повірте, що в урожайні роки маса яблук - справжнє лихо. Боляче бачити, як гниють плоди, а законсервувати і з'їсти все відразу неможливо. Навіть з однієї дорослої яблуні можна зібрати до 200-300 кг плодів, що цілком вистачить для сім'ї з 4-5 осіб. Рекомендується мати на ділянці по 1-2 яблуні ранніх (літніх) сортів, середнього терміну дозрівання (осінні) і пізнього (зимових). До літніх відносяться такі сорти, як Білий налив.
Грушівка московська, Медунка, Брусничне, Монтек, Паніровка, старовинний російський сорт Чу-ланівка. Осінні сорти - це Мелба, Штрифлинг (Осіннє смугасте), Коричне смугасте, група сортів Орловської і Мліївської дослідних станцій. Із зимових сортів гарні Антонівки (їх ціла група), Бабушкін, Уэлси. Скрижапель, Лобо. Спартан. Орлик.