Посадка садових культур
Тут хотілося б представити загальні принципи посадки садових культур. Про посадці конкретної культури ви зможете знайти на інших сторінках нашого сайту... З першої грядкою виникає у садівника питання: що садити. На ділянку тягнеться все, що потрапить під руку. А потрапляють іноді такі культури, які завідомо не зможуть рости у вашій зоні. Південні сорти плодових і декоративних культур в холодну зиму в Нечорноземній смузі обов'язково вимерзнуть, вологолюбні на піщаних грунтах будуть страждати від нестачі вологи, а посухостійкі - чахнути на болотних грунтах. Звичайно, важко зупинитися перед спокусою посадити все відразу, але краще все ж спочатку продумати асортимент, а потім вже купувати насіння і саджанці. Не гріх скористатися досвідом сусідів, особливо сумним.
У нашій країні вирощується понад 80 видів овочевих культур. Які ж з них вибрати на перших порах? Тільки самі прості і невибагливі: кріп, салат, петрушку, моркву, горох, цибуля-батун, кабачки, огірки. Освоїте ці культури, додавайте нові види, поки не апробуєте все і не виберете найбільш підходящі, включаючи і сорту.
Одна з помилок початківців городників - сіяти і садити дуже багато. Урожай, якщо він, звичайно, дозріє, в таких випадках йде здебільшого на смітник. А адже зовсім необов'язково використовувати всі насіння з пакетика, так і купувати потрібно не за п'ять пакетів, а по одному, так як деякі з насіння дуже швидко втрачають схожість, хоча, наприклад, огірки, кабачки, гарбуз, навпаки, з часом стають краще.
Влаштовуючи перший город, слід пам'ятати правило: сіяти стільки, скільки зможеш з'їсти. Якщо немає умов для зберігання врожаю, то треба вибирати такі культури і в таких кількостях, щоб на столі протягом літа завжди були свіжі овочі та зелень. Майже всі зеленні культури можна сіяти з весни до осені з інтервалом приблизно в два тижні і відповідно збирати урожай.
Ділянка під город повинен добре висвітлюватися сонцем, краще, якщо він буде з невеликим нахилом на південь. Родючий шар бажаний не менше 40 см, так як багато овочеві рослини мають досить глибоку кореневу систему.
Давайте коротко познайомимося з особливостями найпоширеніших культур. Першим за алфавітом йде баклажан, без якого, наприклад, на Україні, не обходиться ні один город. У південних районах баклажани вирощують у відкритому грунті, а в середній смузі - в теплиці або на грядці під плівкою. Це теплолюбна рослина, яка не переносить заморозків, оптимальна температура для його зростання і розвитку - 25 °С. Крім того, баклажан вимогливий до вологи, освітленості, родючості грунту. Вирощують його розсадою, яку висаджують у віці 55-65 днів при температурі грунту і повітря не менше 16-18 °С. Інформацію про вибір саджанців ви знайдете тут.